Olthuis & Van Veenendaal Esmée Olthuis: altsaxofoon, blockofoon
Albert van Veenendaal: (geprepareerde) piano

Olthuis & Van Veenendaalfotografie Monique Besten

Twee gerenommeerde Nederlandse muzikanten brengen hun jarenlange ervaring en improvisatietalent samen en spelen eigen composities die zich kenmerken door krachtige melodieën,subtiliteit, stuwende grooves, improvisatie en heel veel energie. Het duo onderzoekt de mogelijkheden van klank en samenspel zonder te vervallen in clichés. Deze kleine band met een groot geluid durft het aan een eigen positie in te nemen tussen hedendaagse gecomponeerde- en improvisatiemuziek in. Zij staan daardoor met beide benen in de actualiteit, in een tijdperk waarin grenzen vervagen.

Hun eerste CD This Is to Say werd door pers en publiek lovend ontvangen. Glasheldere muzikale bouwwerken met veel ruimte voor intuïtie en improvisatie. Hun tweede CD Stripes & Spikes & Strikes is een gepassioneerd statement in een tijd die steeds meer naar vervlakking neigt. Maar, zo redeneren zij: risico is een essentieel ingrediënt voor het maken van overtuigende muziek!

Olthuis & Van Veenendaal speelden op vrijwel alle belangrijke Nederlandse podia, waaronder het North Sea Jazz Festival, Bimhuis, SJU-jazzpodium, Paradox, de Toonzaal. In november 2004 gaven zij een zestal concerten en een masterclass in Polen.

De pers over Stripes & Spikes & Strikes

"De musici manoeuvreren knap tussen genoteerde en geïmproviseerde bestanddelen. Muziek van een kwalitatief dermate niveau dat ze in uitgeschreven vorm niet zouden misstaan in het repertoire van de "klassieke saxofonist".
(Ton Ouwehand/ De Twentsche Courant ****)

"Esmée Olthuis voelt zich als een vis in het water in dit duoverband. Haar toonvorming is meer dan voortreffelijk, haar technisch vermogen is welhaast onbegrensd en haar improvisaties die uiterst muzikaal ondersteund worden door Van Veenendaal, zijn bijzonder muzikaal, gepassioneerd en meer dan relevant. Het is een genoegen deze CD met juweeltjes van composities en meer dan voortreffelijk samenspel te beluisteren."
(Jacques Los/ Draai om je oren)

"De duetten klinken urgent. In zeventien korte -tot zeer korte- stukken gaan compositie en improvisatie voorbeeldig in elkaar over."
(Rudie Kagie/ Vrij Nederland ****)

Olthuis & van Veenendaal & The Mysterie of Guests

Een serie prikkelende & spannende ontmoetingen tussen topmusici.
Groove, impro, jazz: vers van het mes, heet van de naald en op het scherpst van de snede.

In deze serie concerten in het Bethaniënklooster in Amsterdam ontmoeten Olhuis & van Veenendaal musici van kaliber met een eigen signatuur. Koplopers in de moderne jazz van nu.
Terwijl de intimiteit en flexibiliteit van een kleine bezetting in stand blijft is er de verassing van het trio. Het mysterie zit hem erin dat de gast de kleur van het ensemble totaal zal veranderen. Elk van deze gasten heeft zijn/haar sporen ruimschoots verdiend binnen de jazz- en improvisatie muziek. Allen zijn het ras-improvisatoren, musici die een eigen visie en geluid meebrengen en bij het duo geplaatst, worden uitgedaagd het beste van zichzelf te laten horen.

De gasten:
19 november 2006: Corrie van Binsbergen (gitaar)
3 december 2006: Joost Buis (trombone en lapsteel)
7 januari 2007: Han Bennink (drums)
15 april 2007: Greetje Bijma
13 mei 2007: Wilbert de Joode (contrabas)

terug naar boven