Pavlov Oene van Geel: viool, altviool, percussie
Hans Hasebos: marimba, vibrafoon
Albert van Veenendaal: piano

Pavlovfotografie Monique Besten

De gedragswetenschapper Pavlov, die bekend werd door zijn proeven aangaande conditionering, is het 'boegbeeld' van dit ensemble dat zich los van bestaande stijlen opstelt. In de muziek is conditionering (het feest der herkenning) een belangrijk element: de muziek die men bijvoorbeeld vaak beluisterde tijdens de eerste verliefdheid, zal bij de meeste mensen gedurende de rest van hun leven een "Pavlovreactie" veroorzaken. We ervaren dan als het ware weer die gemoedstoestand.

Tablemusic
Het project 'Tablemusic' ontstond vanuit de behoefte aan nieuwe muziek die geschikt is in de huiselijke sfeer, tijdens het koken of bij het diner, maar die niet als achtergrondmuziek (muzak) wordt ervaren. Tablemusic is een onderzoek naar de hedendaagse equivalent van een wijze van componeren die door de eeuwen heen gebruikelijk was (Erik Satie en de grote klassieke meesters beoefenden reeds dit genre). De Tablemusic van Pavlov is welluidende en originele muziek van nu, met een ongebruikelijke bezetting die qua klank tegen kamermuziek aanhangt en elementen van jazz, popmuziek en klassieke muziek in zich draagt.

De pers over Pavlov

"transparant en ritmisch" (de Telegraaf)
"dartel, fris, hoekig, absurd en heftig" (het Parool)
"bruist en swingt eigenwijs" (Utrechts Nieuwsblad)
"eigenzinnige arrangementen" (de Volkskrant)

Pavlov Plays Jazz

In dit project laat Pavlov zich inspireren door markante persoonlijkheden uit de jazztraditie zoals Eric Dolphy, Gil Evans, Thelonious Monk en Lee Konitz. Er wordt samengewerkt met drie uitgesproken persoonlijkheden uit de Nederlandse jazz: Jasper Blom, Frans van der Hoeven en John Engels. Na een knallend eerste concert op het festival 'De Avond van de Langste Nacht' (SJU Jazzpodium, Utrecht) hebben alle spelers er enorm veel zin in om verder samen te spelen en gezamenlijk in de jazztraditie te graven. Alle composities voor dit project zijn geschreven door de spelers.

Voor 'Pavlov Plays Jazz' heeft Oene van Geel de compositieopdracht van het North Sea Jazz Festival 2005 gekregen. Dit concert vond plaats op 10 juli 2005.

Line up:
Oene van Geel: viool *
Jasper Blom: saxen / clarinet *
Hans Hasebos: vibrafoon *
Albert van Veenendaal: piano *
Frans van der Hoeven: contrabas
John Engels: drums


* = hebben muziek geschreven voor dit project

terug naar boven