President of the Globe music around the poetry of Velimir Chlebnikov Elisa Roep: sopraan / Alec Kopyt: stem, percussie, accordeon / Albert van Veenendaal: geprepareerde piano, sampler / Meinrad Kneer: contrabas / Tobias Klein: altsax, (bas-)klarinet, elektronica

President of the Globefotografie Emily Kocken

‘President of the Globe’ is een muziekprogramma rond de teksten van de Russische dichter Velimir Chlebnikov (1885-1922). De teksten worden gezongen en gesproken in het Russisch, het Nederlands en het Duits; zij zijn ingebed in composities van Meinrad Kneer, Albert van Veenendaal en Tobias Klein. De muziek beweegt zich in de grensgebieden tussen kamermuziek, geïmproviseerde muziek, wereldmuziek en elektronische muziek. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van het felle contrast tussen de klassiek geschoolde sopraanstem van Elisa Roep en de in de Oost-Europese tradities gewortelde stem van Alec Kopyt.
Het valt op dat in het werk van Chlebnikov zowel zeer ‘kunstmatige’ elementen aanwezig zijn (zoals wiskundige en de taal onderzoekende experimenten), als ook elementen die zijn geïnspireerd door de ‘slavofiele’ herbezinning op de relatie van de mens met de natuur. Dit contrast vindt in ‘President of the Globe’ zijn weerklank in het gebruik van puur akoestische klanken enerzijds en elektronica (live-soundprocessing en sampling) anderzijds.

Het project ‘President of the Globe’ is in thematisch opzicht een vervolg op het succesvolle project ‘Nieuwe Anatomie’ (rond teksten van de Russische dichter Daniil Charms) van Dalgoo uit 2001-2003.

terug naar boven