Travelling Light Piano Trio Niko Langenhuysen: piano
Jozef Dumoulin: piano
Albert van Veenendaal: piano

Travelling Light Piano Triofotografie Monique Besten

In 2001 vond de toernee plaats van het door Albert van Veenendaal opgerichte Travelling Light Piano Quartet (met Sylvie Courvoisier, Rob van den Broeck en Cor Fuhler op 4 vleugels). Hier is de basis gelegd voor de wens vaker met meerdere piano's te spelen vanwege de mogelijkheden die het grote bereik, de ongelooflijke klankrijkdom en de dynamiek tussen verschillende musici biedt. In deze editie van Travelling Light is gekozen voor een trio bestaande uit musici uit verschillende richtingen (improvisatie/jazz/modern klassiek). In het project CONTEXXXT onderzoeken zij de mogelijkheden die het samenspelen op drie vleugels biedt en gaan zij op zoek naar een nieuwe muzikale context.
Het repertoire zal bestaan uit enerzijds composities van zes verschillende componisten (Oene van Geel, Hans Hasebos, Albert van Veenendaal, Mark Alban Lotz, Jozef Dumoulin, Edwin Wieringa), anderzijds uit harmonische en/of ritmische structuren en improvisatieopdrachten waarbij klankonderzoek centraal staat. Er wordt plaats ingeruimd voor het gebruik van "instant" pianopreparaties waardoor de klank van de piano wordt uitgebreid maar ook als "ritmesectie" kan worden gebruikt. Alles wat vleugels te bieden hebben wordt uit de kast gehaald, op zoek naar een nieuwe mengvorm van stijlen die niet meer als zodanig te herkennen zijn.

Waar Travelling Light 1e editie voornamelijk improvisatie als uitgangspunt nam, richt Travelling Light 2 zich ook op materiaal dat gecomponeerd is. Het werken met deze musici biedt die mogelijkheid. Het naast en tegenover elkaar zetten van gecomponeerd materiaal en improvisatie levert meer mogelijkheden op om een "vorm" te componeren waarin vele kanten van het muzikale spectrum naar voren komen: er zal worden gerocked, gegrunged, ge-sentimenteeld, ge-experimenteerd, gebeukt, gezongen, ge-jazzed, geminimalled, gehiphopt en ge-"strawinskied".

terug naar boven